VAK uudistaa tuotantoaan Vahdossa – automaatiolinja maalattujen peltimateriaalien käsittelyyn

Perävaunu- ja päällirakennevalmistaja VAK Oy uudistaa tuotantomenetelmiään Vahdon tehtaallaan Turun lähellä. Uusi ovituotannon Prima Power-automaatiolinja on osa laajempaa projektia, jossa yritys vaihtaa perävaunutuotannossaan ovien lasikuitumateriaalit sinkittyyn peltiin.
VAK on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä perävaunu- ja päällirakennevalmistajista. Tuoteohjelmaan kuuluvat mm. kuljetuskorit, vaihtokuormatilat, puoli- ja täysperävaunut, keskiakseliperävaunut ja vaihtolavaperävaunut.
Lisäksi tehdään V-Slider-kytkentäratkaisuja, dollyja sekä tasonosto- ja koukkulaitteita, kaikki raskaaseen ammattikäyttöön räätälöityjä tuotteita.
Tuotantoperinteitä VAK Oy:llä on 1970-luvulta saakka. Lassi Virtanen perusti Vahdolle Virtasen Autokori Oy:n. Nimi vaihtui VAK Oy:ksi 1980-luvulla yrityksen kehitettyä oman koukkuvaihtolavalaitteen ja juomanjakelukorin. Sen myötä Vahdolla aloitettiin sarjatuotanto ja myös nopea kasvu.

Kuljetusratkaisuja Pohjolan teille
VAK Oy:lle menneet vuosikymmenet ovat olleet nopean kehityksen aikaa.
Nykymallisto on monipuolinen, mutta erityisesti yritys panostaa tänä päivänä lämpötilasäädeltyihin kuljetuskalustoratkaisuihin. VAK on yli 50 prosentin markkinaosuudellaan eristettyjen kuormatilojen ja perävaunujen valmistuksen markkinajohtaja Suomessa.
Myös toinen sektori on vahvassa vauhdissa, yritys on markkinoiden ykkönen myös erikoispitkien HCT-yhdistelmien suunnittelussa ja valmistuksessa. Suomenkin teillä erikoispitkät perävaunut ovat nopeasti lisääntyneet viime vuosina lainsäädännön muutosten myötä. VAK on sektorin suomalaisvalmistuksen pioneereja, ensimmäinen HCT-perävaunu valmistui Vahdolla vuonna 2015. Viime vuonna niiden tuotanto käynnistyi täydellä kapasiteetilla.
Suomen markkinoiden lisäksi VAK on aktiivinen mm. Ruotsin ja Norjan markkinoilla. Viennin länsinaapuriin yritys aloitti jo 1990-luvun alkupuolella, Norja sen sijaan on uudempi alue, vientiä sinne suuntaan on ollut muutaman vuoden ajan. Omat tytäryhtiöt toimivat tätä nykyä kummassakin päävientimaassa.
VAK paitsi valmistaa, myös huoltaa tuotteensa oman huoltoverkoston kautta. Vahdolla sijaitsevan tehtaan lisäksi yrityksellä on koko maan kattavat VAK-huoltopisteet kahdeksalla paikkakunnalla. Konserni työllistää nyt liki 550 henkilöä.

Lasikuitupinnoista peltimateriaaleihin
VAK uudistaa parhaillaan voimakkaasti tuotantoaan erityisesti perävaunutuotteidensa ovi- ja seinämateriaalien osalta. Aktiivinen yritys hakee lisäkasvua vientimarkkinoilta ja varautuu siihen menetelmiin, uusiin laitteisiin ja tuotteisiin investoimalla.
Seinäelementtien valmistuksessa yritys investoi kesällä 2020 elementtitehtaan täydelliseen uudistamiseen, jonka yhteydessä tehtaan vanha lasikuitulaminointi- ja liimalinjasto purettiin ja vaihdettiin uuteen 60-metriseen liimaus- ja puristuslinjaan. Toinen keskeinen kokonaisuus laajemmassa investointiohjelmassa oli panostus ohutlevyn käsittelyn uuteen automaatiolinjaan, minkä myötä yritys tekee pintamateriaalin osalta tuotannossaan ison muutoksen, eli vaihtaa perävaunuissa käytettyjen ovien päällimateriaalin lasikuidusta maalipintaisiin sinkittyihin pelteihin.
”Materiaalimuutoksen myötä tuotekirjo laajenee ja muotoilun mahdollisuudet monipuolistuvat. Samalla saamme nostettua tuotannon automaatioastetta ja sitä kautta myös kapasiteettia ja tuottavuutta merkittävästi. Aluksi linjan tuotannossa keskitytään ovituotannon tarpeisiin, mutta jatkossa sillä valmistetaan sen lisäksi myös muita soveltuvia osia”, kertoo VAK:n päällirakenne-projektin projektipäällikkö Erno-Petteri Saikkonen.
Menetelmä materiaalin mukaan

Ohutlevylinjakokonaisuuteen kuuluvat Prima Powerin 4,3×1,5 metrin levymateriaalille soveltuva lävistys-/kulmaleikkuukoneyhdistelmä Shear Genius 1540, sekä siihen liitetyt lastauslaite, 180 asteen kääntöpöytä sekä pinontalaite.
Linjalta tuotteet jatkavat taivutukseen JK-Koneen toimittamalle taivutuskoneelle ja edelleen jatkokäsittelyyn ovielementtien valmistukseen.
Ohutlevyn leikkaukseen on tunnetusti monia menetelmiä. VAK:n ovituotannon osalta lävistys/kulmaleikkaus oli se niistä sopivin.
”Materiaali on maalipintainen, joka puolustaa vahvasti kulmaleikkausmenetelmän käyttöä esimerkiksi laserleikkaukseen verraten. Lisäksi ovien peltipinnoissa on runsaasti pitkiä suoria leikkuita, ja niiden tekemiseenhän kulmaleikkuri on juuri oikea ja myös edullisin menetelmä. Myös muotoilutyökalujen käyttö mahdollistuu”, Erno-Petteri Saikkonen toteaa.

”Lisäetuja tuovat kääntöpöytä ja läpiajomahdollisuus, myös ne haluttiin kokonaisuuteen ilman muuta. Kokonaisuus mahdollistaa optimin ovipeltituotannon.”
”Shear Genius on servokone, eli taloudellisuus on myös yksi aspekti kokonaisuudessa”, toteaa Ilkka Hunnakko Prima Powerilta.
Sopivimman menetelmän lisäksi toimittajien kotimaalla oli merkitystä.
” Konevalinnassa painotimme kotimaista valmistusta. Sekä ohutlevyn käsittelyn automaatiolinja että linjan yhteydessä toimiva taivutuskone ovat kotimaista tuotantoa. Myös uusi liimalinja on suomalaista valmistetta”
”Lisäksi nopea toimitusaika oli keskeistä. Linjan toimitusaika oli todella lyhyt, se saatiin tänne neljässä kuukaudessa. Sitä arvostimme kovasti. Yhteistyö on muutenkin sujunut hyvin ja vaiheet valmistuneet suunnitellusti. Koeajot ovat käynnissä, tuotanto linjalla alkaa nyt talven mittaan. Ovi- ja päällirakennetuotannon kehittämisprojekti jatkuu seuraavaksi ovien kokoonpanolinjan osalta”, Erno-Petteri Saikkonen sanoo.
Kari Harju