Energiatehokasta ohutlevytuotantoa

EuroBlech-messut ovat ovella ja Pivatic Oy on liikkeellä messuilla energiatehokkuus edellä. Valmistajan kelamateriaalia hyödyntävien lävistin-puristinlinjojen avulla mahdollistuvat merkittävät energiasäästöt. Yksi jatkossa asiakkaalle matkaava kookas linja on esittelyssä messuilla.

Sähkön hinta on tunnetusti viime aikoina ollut nousussa, ja korkeiden hintojen ennakoidaan jatkuvan tästä vielä pitkään. Näin ollen on merkityksellistä, kuinka paljon teollisessa tuotannossa käytettävät laitteet ja prosessit kuluttavat.

Energiaa säästäviä toimintoja

Pivatic Oy esittelee Hannoverissa yhden esimerkin uudesta tuotekehityksestään, kelamateriaaleilta tapahtuvaan valmistukseen tarkoitetun lävistin-puristinlinjan, missä energian kulutukseen on kiinnitetty erityishuomiota.

Linjan kokoonpano

”Mukana on useita ominaisuuksia, jotka auttavat osaltaan taklaamaan kohoavia energiakustannuksia. Samaan aikaan linja on muilta osin tehokas tämän päivän ratkaisu kilpailukykyiseen ohutlevyn käsittelyyn”, kertoo myyntipäällikkö Jukka Heimonen Pivaticilta.

Linjan energiansäästö perustuu sähköservoteknologiaan ja mukana on useita energiaa säästäviä piirteitä.

Linjaan kuuluvat kelankäsittelylaite, oikaisulaite energiansäästötoiminnoin, servokäyttöinen syöttölaite, puristin sekä sähkötoiminen 120 tonnin lävistyskeskus ja leikkuri. Linjan toisessa päässä ovat poistokuljetin ja imukuppityyppinen monikappalepinontalaite.

Myös ohjauspuolella useat energiansäästötilatoiminnot edistävät taloudellista valmistusta.

”Energiankulutus on jopa kaksi kolmannesta pienempi kuin vastaavantyyppisillä perinteisillä järjestelmillä. Lävistysasemien ja puristimen servomoottorien jarrutusenergia voidaan myös ottaa talteen ja hyödyntää prosessissa uudelleen”, Heimonen toteaa.

Tuottavuutta lisäävät Heimosen mukaan muut ratkaisut, materiaalia säästävät toiminnot, työkalujen pikavaihtojärjestelmä ja tuplalävistystekniikka, mikä perustuu kahden työkalusetin käyttöön.

”Rainan eri puolille sijoitettujen työkalusettien käyttö mahdollistaa sen, että symmetriset reiät voidaan lyödä samanaikaisesti ja tuplata siten tuottavuus”, kertoo Jukka Heimonen.

Energiatehokas lävistys-puristuslinja on esittelyssä EuroBlechissa. Linja oli valmisteltavana Hyvinkäällä syyskuussa, kuvassa etualalla toimitusjohtaja Jan Tapanainen ja myyntipäällikkö Jukka Heimonen.

Uutta Pivatic-designia

Hannoverissa esittelyssä oleva lävistys-puristuslinja lanseeraa samalla myös uutta Pivatic-designia.

Kookas 120 tonnin puristin esitellään uudella suojarakenteella varustettuna.

Ekologista lähestymiskulmaa nykytuotantoon edustaa osastolla esillä oleva SSAB:n maalipinnoitettu GreenCoat -kelamateriaali.

Hyvinkäällä toimivan Pivatic Oy:n tuotteita ovat kela- ja myös arkkimateriaaleilta tapahtuvaan valmistukseen tarkoitetut ohutlevytuotannon linjaratkaisut. Pivatic on osa suomalaista Ursviken Group-konsernia.

Hannoverin EuroBlechista linja matkaa pinontalaittein ja kelavaunuin täydennettynä asiakkaalle Saksaan. Halli 11, E136.